Λεπτές, ταξιδιάρικες μουσικές στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.


Αν και εικαστικός, τρέφω απεριόριστο σεβασμό σε όλους έχουν αφιερωθεί στην Μουσική. Την Κλασσική Μουσική. Στα υψηλά στρώματα της Μουσικής. Οι εικαστικοί ….. μάλλον καταφέρνουν να βρουν δρόμους και τρόπους. Οι άνθρωποι, όμως, στον πολύ μικρό και εξαιρετικά δύσκολο χώρο της Κλασσικής Μουσικής στην Ελλάδα δίνουν ένα πολύ σκληρό αγώνα για να συγκροτήσουν αυτό που λέμε «καριέρα».

Κάθε εκδήλωση, λοιπόν, με μουσικούς τέτοιας στόφας και ποιότητας την αντιμετωπίζω ως ευκαιρία να απολαύσω ….μεγαλειώδη Μουσική [ναι…. ο όρος, όσο υπερβολικός και να ακούγεται, δεν είναι. Πόσες ευκαιρίες μας δίνονται να απολαύσουμε τέτοιες μουσικές στην καθημερινότητά μας…] αλλά, το παρών σε μια τέτοια εκδήλωση είναι και μια “στήριξη” σε καλλιτέχνες που τους θεωρώ «μαχητές».

Λίγο πριν την πανσέληνο του Αυγούστου και ενώ το φεγγάρι ήδη κάνει τις βραδιές πιο φωτεινές, Τετάρτη βράδυ, μια τέτοια μουσική πρόταση είναι άκρως δελεαστική – χωρίς υπερβολή.

Χώρος; Ο Κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

«Στο φως του φεγγαριού. Σαν όνειρο μαγευτικό» και ….. ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων, το πιάνο, φτιάχνει ατμόσφαιρα για να μας ταξιδέψουν μουσικά δυο εξαιρετικές φωνές. Οι λυρικοί τραγουδιστές Εύα Μιχελιδάκη, σοπράνο, και ο Νικόλας Καραγκιαούρης, βαρύτονος.

Στο πιάνο ο «δικός μας», Σπαρτιάτης, έμπειρος και ταλαντούχος, Πάνος Λουμάκης.

Αντλώντας και από τις δυο δεξαμενές, το ελληνικό αλλά και το ξένο ρεπερτόριο, τραγούδια από διαφορετικά είδη και συνθέτες, παντρεμένα σε μια ενότητα που – βοηθούσης της συνθήκης – θα μας ταξιδέψουν όπως μόνον η καλή Μουσική μπορεί.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, στον κήπο  του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στις 21:00 μια εκδήλωση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.


Ακολουθεί μια παρουσίαση των καλλιτεχνών. Τα βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών αποτυπώνουν μέρος μόνον της διαδρομής τους και αξίζουν προσοχής γιατί αποδεικνύουν το πόσο απαιτητική ήταν η πορεία τους. Απλά….RESPECT!

Ο Πάνος Λουμάκης γεννήθηκε στη Σπάρτη. Άρχισε πιάνο σε ηλικία 8 χρόνων στο Παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου. Συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Νόρας Λουκίδου. Τον Δεκέμβριο του 1987 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη Συνάντηση Νέων Μουσικών της Μεσογείου που έγινε στη Μασσαλία.

Πήρε το Δίπλωμα του με Αριστα Παμψηφεί τον Ιούνιο του 1988. Συνέχισε τις σπουδές του κοντά στην Δόμνα Ευνουχίδου και από το Σεπτέμβριο του 1989 στο Μεταπτυχιακό τμήμα της Μουσικής Ακαδημίας F. Liszt της Βουδαπέστης στην τάξη των Drafi Kalman και Gulyas Istvan. Μελέτησε ακόμη στις τάξεις μουσικής δωματίου του διάσημου Ούγγρου συνθέτη Lang Istvan και των καθηγητών Rados Ferenc, Mihaly Andras και Devics Sandor, εμφανιζόμενος σε πληθώρα συναυλιών μουσικής δωματίου, μεταξύ άλλων και στην αίθουσα Liszt, στο σπίτι-μουσείο του συνθέτη. Μελέτησε επίσης με την Τζένη Πρωτοπαπά και την Νέλλη Σεμιτέκολο.

Το Νοέμβριο του 1991 εμφανίστηκε κατόπιν διαγωνισμού ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Salle Cortot του Παρισιού και στα Φεστιβάλ Ναυπλίου, Λευκάδος, Ηρακλείου, Σπάρτης κα.

Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Διεθνές Kαλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, το Εθνικό Θέατρο, την Όπερα Δωματίου Αθηνών.

Στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού έχει πλούσια πείρα. Έχει εργασθεί, μεταξύ άλλων, στις τάξεις μονωδίας των Μίσα Ικέουτσι-Κοντογεωργίου, Γιώργου Ζερβάνου, Μαρίνας Κρίλοβιτς, Μάτας Κατσούλη, Σόνιας Θεοδωρίδου, στα σεμινάρια Bach του Helmut Rieling (Μέγαρον Μουσικής Αθηνών), ως επίσημος συνοδός στον διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου «ATHENAEUM», ως μουσικός εκγυμναστής σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Όπερας Θεσσαλονίκης, του Μουσικού Θεάτρου Βόλου και της Όπερας Δωματίου Αθηνών, ως μέλος της ορχήστρας σε πολλές παραγωγές Ελληνικής Οπερέτας της ΕΛΣ (Θέατρο Ακροπόλ).

 

Εύα Μιχελιδάκη, υψίφωνος

Γεννήθηκε στον Πειραιά.

Ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών να μελετά κλασσικό τραγούδι, πιάνο και θεωρητικά της μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά.
Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στο θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου με καθηγητές τον ίδιο, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Ηλία Λογοθέτη, τον Άλκη Παναγιωτίδη κ.α.

Την περίοδο 2003-2009 μελετά τεχνική και ερμηνεία όπερας με τη διάσημη σοπράνο Μαρίνα Κρίλοβιτς στο ωδείο Athenaeum.
Το 2010 αποφοιτά από το ωδείο Kodaly παίρνοντας δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα παμψηφεί και Ά βραβείο μελετώντας με τη σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη.Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια ερμηνείας όπερας, lieder και ορατορίου των Ghena Dimitrova, Martina Arroyo, Rudolf Knoll, Helmuth Rilling και Άρη Χριστοφέλλη. Αυτή την περίοδο μελετά ρεπερτόριο με το μπάσο Νικόλα Παγούνη.

Από το 2007 ξεκινά ουσιαστικά η επαγγελματική της πορεία εντασσόμενη στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ως χορωδός αρχικά και ως μονωδός στη συνέχεια, καθώς επίσης και οι συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ορχήστρες, φωνητικά σύνολα και θεατρικές ομάδες συμμετέχοντας σε παραγωγές όπερας (Aida, Carmen, Der Zwerg), οπερέτας (Εύθυμη χήρα, Θυμήσου εκείνα τα χρόνια, Απάχηδες των Αθηνών (Τιτίκα), Το μικρόβιο του Έρωτα) και παιδικής σκηνής ( Χένσελ και Γκρέτελ, Ροσσινιάδα).

To 2015 γνωρίζεται με το χώρο του musical συμμετέχοντας ως acting singer στο έργο Βιολιστής στη στέγη, με το Γρηγόρη Βαλτινό στο θέατρο Badminton.

Έχει ερμηνεύσει έργα σύγχρονης μουσικής σε πρώτη εκτέλεση των Ελλήνων συνθετών Ι.Κονιτόπουλο, Γ.Χατζημιχελάκη, Αλ.Μούζα, Στ.Αθανάσουλα, Δ.Παπαδημητρίου κ.α. Η μονόπρακτη προσωποκεντρική όπερα του Γ.Χατζημιχελάκη “Το δέρμα στο έδαφος„ για soprano solo, μετά την πρεμιέρα της στη σκηνή το 2017, επαναλήφθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.

Στην έως τώρα μουσική της πορεία είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους (Θ.Αντωνίου, Λ.Καρυτινός, N.Willén, Μ.Οικονόμου, Α.Κοντογεωργίου, Μ.Λογιάδης, Γ.Βράνος, Ι.Κονιτόπουλος, C.Montanaro, Κ.Δρακάκης, Α.Πρίφτης κ.α.)
Στη σκηνική της εκπαίδευση και εμπειρία συνέβαλε τα μέγιστα η συνεργασία της με καταξιωμένους σκηνοθέτες και χορογράφους (E.Gramss, I.Garcia, Θ.Μοσχόπουλος, Δ.Λιγνάδης, St.Pimlott, Λ.Λιάβας, Γ.Ρεμούνδος, Κ.Ρουγγέρη, Ι.Σιδέρης, Σ.Σπυράτου, Α.Παπαδαμάκη, Π.Γάλλιας κ.α.).

Είναι μέλος του φωνητικού συνόλου ΕΜΜΕΛΕΙΑ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Valery Oreshkin.

 

 

Ο Νικόλας Καραγκιαούρης γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές.

Ολοκλήρωσε τη μουσική και υποκριτική του κατάρτιση στο Ωδείο Αθηνών υπό την κ.Χαρά Σαβίνο. Συνέχισε με τους Birgit Nickl, Άρη Χριστοφέλλη, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, την Elsa-KastelaKreihslκαι τον Γιώργο Σαμαρτζή.

Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στο Λονδίνο το 2016 (1ο βραβείο Grand Prize Virtuoso Competition), στο Bayreuth το 2012 (Bayreuth Stipendienstiftung), στη Θεσσαλονική το 2010 (3ο βραβείο ΚΟΘ) και το 2006(3ο βραβείο Τέχνης) και στην Αθήνα το 2008 (3ο βραβείο ΣΗΜΟ).

Συνεργάστηκε με διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και μαέστρους σε σημαντικά μουσικά κέντρα του κόσμου με πιο πρόσφατη την όπερα της Βιέννης με μαέστρο τον Semyon Bychkov στον Πάρσιφαλ του Βάγκνερ τον Απρίλιο του 2017.

Εμφανίστηκε στο θέατρο Ολύμπια-ΕΛΣ, στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, στο Εθνικό θέατρο, στο θέατρο Απόλλων της Σύρου, στο Ηρώδειο, στο θέατρο Παλλάς, στο θέατρο Βράχων και στα περισσότερα δημοτικά περιφεριακά θέατρα της Ελλάδας όπως επίσης και στα περισσότερα σχολεία της Ελλάδας στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής “Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία”

Κατέχει στο ρεπερτόριο του σημαντικούς ρόλους όπως, Sharpless, Don Alfonso, Dottore Bartolo, Frank, Escamillo, Slook, Ιεροεξεταστής, Germon, Conte di Luna, και μικρότερους ρόλους όπως, Marqui, Betto di Signa, Ceprano, Ramfis, Morales, 1st soldier,  κ.α.

Cosi fan tutte, Barbiere di Siviglia, Die Fledermaus, Carmen, La cambiale di matrimonio, Δαίμονες, Traviata, Trovatore, MadamaButterflyείναι κάποιες απο τις όπερες στις οποίες εμφανίστηκε ερμηνεύοντας τον πρώτο ρόλο.

Στη σφαίρα των κονσέρτων έχει μεγάλη δράση με αποκορύφωμα την περιοδεία σε οκτώ πόλεις της Κίνας τον Οκτώβριο του 2016, την εξαιρετικής αποδοχής εμφάνιση στη Salle Cortot του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2016 και την πιο πρόσφατη εμφάνιση του στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα στις 15 Νοεμβριου 2017 με απόλυτη επιτυχία.

Ερμηνευτής και υποστηρικτής της ελληνικής όπερας και οπερέτας καθώς και της εθνικής Ρωσικής μουσικής σχολής. www.nikolaskaragiaouris.com

Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς

1 comment

Add yours
  1. Έφη

    Αγαπημένε lakonista, Εύγε σου! για το τρόπο που προβάλλεις, την προσπάθεια νέων ανθρώπων, που δίνουν ένα σκληρό αγώνα και που μάχονται, όπως πολύ σωστά γράφεις, να κρατήσουν “ζωντανή” την Κλασική Μουσική στον Ελλαδικό χώρο.
    Δείχνει, όπως τα περιγράφεις, να είναι μία Εξαιρετική βραδιά!!!

+ Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.