Σπάνια μουσική απόλαυση ή πρωτότυπη εκπαιδευτική εμπειρία; Και τα δυο! Η μουσική παράσταση “3000 χρόνια Ελληνικής Μουσικής” είναι κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Στο αρχαίο Θέατρο Γυθείου


Ας πάρουμε ένα διάλειμμα από τα πανηγύρια του Αυγούστου [αγαπημένα αλλά και …..πολύ θορυβώδη]…… και ας παρεμβάλλουμε στα θεατρικά μας θεάματα [που διαγωνίζονται σε φωνασκίες …..ειδικά οι κωμωδίες] και τις συναυλίες μια …..“άλλου τύπου συναυλία”. Μια πραγματικά ξεχωριστή μουσική εμπειρία που έχει στηθεί έτσι ώστε ο θεατής / ακροατής να συλλάβει το εύρος και τον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς! «3000 χρόνια Ελληνικής Μουσικής» ο τίτλος της εκδήλωσης που θα μας φέρει στο Γύθειο και συγκεκριμένα στο αρχαίο Θέατρο Γυθείου αυτή την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, στις 9 το βράδυ.

Η εκδήλωση χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο ο Γυθειάτης κριτικός και ιστορικός Μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης αφού εξηγήσει  στο κοινό τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αναπαραχθεί σήμερα η αρχαιοελληνική μουσική “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση”, θα αναφερθεί στην θέση της Μουσικής στην ζωή των Αρχαίων Ελλήνων καθώς και στην δύναμη και την εμβέλειά της. Θα μας γνωρίσει τα μουσικά όργανα και θα επισημάνει τον παιδευτικό, αλλά και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της Μουσικής στην αρχαιότητα. Δε θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί στην σχέση της μουσικής με το Αρχαίο Δράμα, μια σχέση η οποία συνεχίζεται αδιάπτωτα μέχρι τις μέρες μας ενώ θα ολοκληρώσει την ομιλία του με αναφορές τόσο στην σχετική βιβλιογραφία, όσο και στα σχετικά ηχογραφήματα. Επειδή την εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσουν και ξένοι επισκέπτες, θα αναφερθεί συνοπτικά στα πλέον ενδιαφέροντα τμήματα της ομιλίας του και στην αγγλική γλώσσα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα περάσουμε στην Μουσική παράσταση με το Μουσικό Σύνολο “ΛύρΑυλος”. Με τους λεπτούς ήχους μιας άλλης εποχής αλλά και με ρυθμούς που μας είναι απίστευτα οικείοι, θα βιώσουμε, θα νιώσουμε, θα κατανοήσουμε την συνέχεια και την ευρύτητα της Ελληνικής Μουσικής και, παρόλο, που η Μουσική θα έχει ……..τον πρώτο λόγο, το κοινό θα έχει κατευθύνσεις και εξηγήσεις από τα μέλη του Συνόλου. Απόλαυση της Μουσικής αλλά …..και γνωριμία με την Μουσική!

Αξίζει να σημειώσουμε τα μέλη του Συνόλου ΛύρΑυλος:
Παναγιώτης Στέφος: κίθαρις, λύρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, κοχύλια.
Ζαφειρώ Χατζηφωτίου: υψίφωνος, απαγγελία, κρόταλα, σείστρα.
Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, λύρα, φόρμιγγα, άσκαυλος, κέρας, κογχύλια, τύμπανο.
Όλγα Στέφου: λύρα, κίθαρις, φωνητικά, σαντούρι, κογχύλια
Η επιστημονική έρευνα, η ανακατασκευή αρχαίων οργάνων, οι πρωτότυπες συνθέσεις και η ενορχηστρωτική επιμέλεια των αρχαίων μουσικών κειμένων έγιναν από τον Παναγιώτη και το Μιχάλη Στέφο. Τα βασικά όργανα που θα ακουστούν είναι: Λύρα, Κίθαρις, Φόρμιγγα, Πανδουρίδα, Βάρβιτος, Δίαυλος, Σύριγγα του Πανός, Σείστρα, Κρόταλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, Άσκαυλος, Σαντούρι, Βιολί κ.α.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανγυθεατικού Γυμναστικού Συλλόγου [που έχει μέγα χορηγό την εταιρεία ταχυμεταφορών “Γενική Ταχυδρομική”] με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι ο ιστότοπος «Githio – Click».


Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς

1 comment

Add yours
  1. Έφη

    “3000 Χρόνια Ελληνικής Μουσικής”
    Ο Τίτλος, προκαλεί και τριγκαρει, τον καθένα από εμάς που δεν έχει συνηθίσει τέτοια ακούσματα.
    Όμως, πέφτοντας στα χέρια του το κείμενο του Πάνου Π., ΔΕΝ είναι δυνατόν να μη θελήσει, διακαώς, να παρακολουθήσει αυτή τη “Σπάνια Μουσική Απόλαυση ή………” όπως πολύ όμορφα και εύστοχα, την αποκαλεί στο κείμενό του!

+ Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.